Кладенци.Ком

Почистване на затлачени кладенци

Почистване на затлачени кладенци в страната – 0888 681 777

Достигането до водна жилка е едно от препятствията, с които трябва да се справят собствениците на имоти извън населени места. Другият проблем се появява, когато не се полагат нужните грижи за запазване или подобряване качествата на водата. Нека сега разгледаме някои деликатни моменти, които ще подобрят общото състояние на вода добивана от кладенци или сондажи:

Почистване на кладенци

Обезжелезяване на водата

Водата, която съдържа желязо, има мастилен вкус. Желязото често се отделя като твърди образувания, които се отделят по стените на тръбите в кладенец или сондаж, а това след време може да доведе до задръствания. При увеличаване скоростта на водата в тръбите, тази утайка може да се отмие и подемне от водата. Когато такава утайка попадне в питейна вода, опасностите могат да имат различен характер. Само 0,3 мг/л желязо в съединение с органични вещества може да придаде на водата неприятен вкус. Ето, защо съгласно санитарните изисквания във водата не бива да има повече от 0,2 мг/л. желязо. В случай, че надвишава се налага профилактика от обезжелезяване.

Обезмагнитяване на водата

При изплуване на вода, която съдържа манган могат да се получат черни петна по дрехи, да се оцветят продукти, инкустиране на прибори, водопроводи, филтри, инсталации и др. Манганът се среща обикновено в комбинация с желязо във вид на манганов карбонат и по-рядко манганов сулфат. За отстраняване на манган от водата се прави профилактика с биологично обработване или окисляване с филтриране.

Омекчаване на водата

Водата за питейни нужди може да има максимална твърдост от 40 градуса. За много промишлени нужди тя трябва да бъде съответно омекчена. В практиката, специалистите по профилактика на вода прилагат три метода – реагентен; катионен и термичен. Понякога се прилага комбинация от трите метода и това се смята за четвърти метод.

Отстраняване на свободния агресивен въглероден двуокис

Свободния агресивен въглероден двуокис може да бъде отстранен по механичен и химичен начин. При първият метод водата пада от високо разстояние и се разбива. Така се получава голямо съприкосновение с въздуха. Във въздуха се отделя въглероден двуокис, а отделянето му е по-голямо при по-голямото въздушно течение. Вторият метод е с газена вар, добавена във водата.

Обезсоляване на водата

Тук става дума за пребродване на морската вода до нива, подходящи за питейни нужди. Обезсоляването на вода се извършва, чрез дестилирането й.

Обеззаразяване на водата

Питейната вода не трябва да съдържа болестотворни бактерии, затова дезинфекцирането й е изключително важно за хората. Водите преминават през утаители, бързи или бавни филтри и така получават значително намалено съдържание на микроорганизми. Водата се обеззаразява, чрез хлориране, озониране, ултравиолетови лъчи и по други начини, които се прилагат само от професионални кадри.

Отстраняване на неприятната миризма и лош вкус на водата

Обезцветяване на водата добивът на подпочвени и подземни води налага задължителна профилактика на водата, защото добивана по този начин вода винаги има неприятна миризма и лош дъх. За профилактика на водата срещу тези неблагоприятни нейни качества се ползват различни алгициди. Те спират „цъфтежа на водата“. Най-разпространен сред тях е медния сулфат, известен още като син камък.

Флуиране на водата

Постига се, чрез значително намаление на образованието на кариес по зъбите. В региони, където населението е склонно към образуване на гуша, флуиране на водата не се прилага, т.к. флуорът предизвиква намалени количества на хормона тирозин от тироидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *