Кладенци.Ком

Как да си намерите вода за кладенец – методи

Как да си намерите вода за кладенец

Когато изграждате собствения дом върху земята или градината, първото нещо, за което трябва да помислите е водата. В случай, че няма централна система за водоснабдяване, едва ли е опция да пренасяте с менци или туби от километри разстояние. Тогава най-удачен вариант се явява копаенето на кладенец. По този начин ще се осигури чиста вода за цялото домакинство.

Кладенец

Тук се явява въпросът: как да се намери вода, преди да се изкопае кладенец. Ако не сте с опит, това може да се окаже истинско предизвикателство за вас.

В действителност, търсенето на вода е въпрос решен много отдавна. Съществуват много методи, чрез които се определя, когато има водна вена, жилка, която минава наблизо. За по-точен анализ е най-добре да се опитат няколко опции и сами да се уверете, че мястото за копаене е правилно.

На каква дълбочина има водоносен хоризонт и живот.?

Водата в почвата запазва водоустойчивите пластове, които не позволяват на вените да проникнат в земята или да отидат твърде дълбоко. Тези слоеве са обикновено съставени от глина или камък. Между тях се намира водоносен пясък, наситен с чиста вода, който съответно трябва да се търси. Тъй като водоустойчивите слоеве не са строго хоризонтални и с всякакви обрати, кривината на полето, образува ниши с високо ниво на влажност, която се нарича подземни води. Почвата може да работи в няколко водоносни хоризонти, но най-добрите от тях са под 15 м в дълбочина.

Когато търсенето на вода се извършва прецизно, може да стигнете до езеро, което е много близо до повърхността – само 2,5 м дълбочина. Водата в него може да е дъждовна или снежна, в резултат на валежи и топене на сняг, носейки със себе си много прах и замърсители. Такава водоносни вена за кладенеца не е подходяща като течност за качество и количество.

За изкопаване на кладенец се нуждаете от вода от езерата, които са разположени на около 15 м. дълбочина в земните пластове. Там лежат континенталните водоносни хоризонти, чиято дебелина е толкова голяма, че е в състояние да даде огромен брой кубични метра вода. Тези пясъци са отлични филтри, през които водата се пречистват, колкото е възможно повече от примеси и отпадъци и става безопасна за пиене.

Друга добра идея е да се направи анализ на растенията в областта. Растенията могат да кажат дали има водоносна вена във вашия район и къде се намира, на каква дълбочина.

Вгледайте се и в животните.

Ако има водна жила близо до повърхността кучета, коне и други животни, често усещат това. В местата, където водата е близо до повърхността, нивото на влажност ще се прояви в мъгла. И на плътността за мъгла може да се определи дълбочината на маса подпочвени води, както и колко близо е проводника.

Професионалните методи за търсене на вода са свързани с проверка с електродите. Повече професионални екипи работят с подобни устройства. На мястото на водоносните вените електродите започват да се пресичат.

Най-точен от всички методи се смята проучвателния сондаж. За да направите това, обикновен градински свредел за пробиване на дупка в земята шест метра или повече е идеален инструмент.

Ако се сблъскате с вена, не бързайте да копаете кладенеца наведнъж. Вземете проба от водата за анализ в центъра на канализация, за да се гарантира неговото качество. Само след положителни резултати продължете да копаете кладенци. Пробивите в земята на няколко места, ще гарантират най-силният водоносен хоризонт. Комбинация от няколко метода, ще увеличи шансовете за намиране на най-добрата вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *